+381 63 326540 office@ultimanautica.rs

Jedrenje Grčka – Destinacije Egejsko more

Grčka ima 1400 ostrva, a ako ubrojimo i ona manja njihov broj prelazi 6000, od toga je 227 naseljeno. Grčka ostrva se prostiru na dva mora Egejsko i Jonsko.

Odiseju je trebalo deset godina da oplovi dobar deo Grčkog akvatorijuma, ali on je imao vremena na pretek, danas je uobičajena smena u čarteru sedam dana, a prosečna dnevna ruta je oko 20NM. Zato je dobro imati dovoljno relevantnih informacija kako bi odabrali destinaciju kaja će zadovoljiti vaše zahteve i afinitete.

Kada govorimo o vetrovima u Grčkoj, njihov smer i intenzitet prilično varira od regiona do regiona i uglavnom dominiraju lokalni vetrovi NW i N. Kada duva jugo onda često donosi i loše vreme. Međutim, najpoznatiji su Maltemi koji duvaju na Egejskom moru, a najači su od sredine juna pa sve do sredine septembra. To je severni vetar u rasponu od 4 do 7 Bft. Uvek ih prate i talasi tako da nisu preporučljivi za neiskusne posade i one koji ne podnose najbolje nemirno more. Zato je u sezoni Maltema najbolje odabrati Jonsko more ili Saronski zaliv sa polaznom bazom iz Atine. Takođe, nešto se manje osećaju na Sporadima i Dodekanezima.

Daćemo vam nekoliko predloga za itinerer iz najpopularnijih polaznih baza u Egejskom moru. 

Egejsko more – Saronska ostrva

Polazna baza Atina, Marina Alimos

Do Atine možete doći kolima, autobusom, redovnom avionskom linijom. Za jedrenje preporučujemo Saronski zaliv, poznat i kao Saronsko more, sa ostrvima Spetses, Hydra, Poros, Aegina. Region prilično zaštićen od Maltema, pogodan za jedrenje od maja do oktobra, sa optimalnim razdaljinama između ostrva, naša preporuka za porodično jedrenje.

Egejsko more – Kikladi

Polazna baza Lavrion (ili Atina)

Kikladi (Cyclades), su najviše izloženi vetrovima Maltemima. Najpopularnija ostrva su Mykonos i Santorini, ali s obzirom da su na dva kraja i prilično udaljeni da bi ste ih obišli u jednoj turi preporučujemo najmanje dve nedelje. Između njih  nalazi se veća grupa ostrva, što će sigurno zadovoljiti sve vaše potrebe za optimalno jedrenje od 7 dana..

Egejsko more – Sporadi

Polazna baza Volos

Mali arhipelag sa svega nekoliko ostrva i velikim brojem plaža i sidrišta. Najpoznatije ostrvo je Skiatos (Skiathos), a odmah su tu i Skopelos i Alonissos. Uz nekoliko manjih ostrva sa predivnim uvalama i plažama, čine ovaj akvatorijum jako popularnim kod jedriličara. Iako su otvoreni prema severu, Sporadi su pod nešto manjim uticajem Maltema.