+381 63 326540 office@ultimanautica.rs

Yacht Charter – Iznajmljivanje plovila

Šta je Yacht Charter ?

Izuzetan doživljaj plovidbe, kupanje na najlepšim plažama, buđenje u skrovitim uvalama, osećaj slobode i povezansti sa prirodom… to je nešto što konvencionalno letovanje ne može da pruži, ali može yacht charter.

Yacht Charter ima nekoliko varijacija: Skippered Charter, Cabin Charter, Flottilla Sailing. Ovde ćemo navesti neke od njihovih osnovnih karakteristika i specifičnosti.

Bareboat Charter

U prevodu bareboat znači zakup broda bez posade, što predstavlja suštinu ideje čartera. To podrazumeva da onaj ko zakupi brod ima minimum znanja i odgovarajuću dozvolu da bi samostalno upravljao plovilom. Pored toga treba da zna da odabere plovilo i destinaciju i isplanira plovidbu. Samostalna plovidba je cilj svakog iole ambicioznijeg čarteraša. Ne samo zbog izazova koje ona sa sobom nosi, nego i zbog potpune slobode i uživanja na vodi i u prirodi. Za samostalno upravljanje plovilom, kao i za vožnju automobilom, potrebna je dozvola koju izdaje nadležno ministarstvo i to je jedini dokument koji se priznaje. Kod nas je za dobijanje dozvole dovoljno teorijsko znanje, međutim za samostalnu plovidbu neophodno je i praktično znanje. Takođe ovde ne postoje odgovarajuća plovila ni uslovi za praktičnu obuku, tako da je neophodno pohađati kurseve u državama u okruženju koja imaju more, kao što su Slovenija, Hrvatska i Grčka. Posle jednog kursa, osnovno znanje neophodno je dopuniti iskustvom koje se stiče plovidbom, prvo kao član posade uz nekog iskusnijeg skipera, a potom i u društvu kolega sličnog nivoa znanja u nekoj od naših Flotilla. Neophodna doza sigurnosti u svoje sposobnosti i svest o svojim mogućnostima, preduslovi su za bezbednu plovidbu za svakog skipera pa i početnika.

Skippered Charter – Iznajmljivanje jedrilice, katamarana, jahte.. sa skiperom

Među ljubiteljima jedrenja ima dosta onih koji nemaju ambiciju da samostalno upravljaju plovilom, nego jednostavno hoće samo da uživaju, a da neko drugi vodi računa o plovidbi. To su korisnici Skippered Charter-a, što znači da uz brod angažuju skipera. U ponudi je i angažovanje hostese, čija je briga spremanje i posluživanje na brodu, ali to je mogućnost koju koriste uglavnom oni koji iznajmljuju motorne jahte. Pored upravljanja plovilom, skiper će predložiti najbolju rutu, mesta, plaže i restorane. Skiperi su po pravilu nenametljivi, diskretni i svi se brzo naviknu na njihovo prisustvo. Moguće je angažovati lokalnog skipera ili nekog od naših. Prednost lokalnih skipera je što bolje poznaju akvatorijum, meštane i lokalne običaje, ali može da postoji jezički problem. Pored dnevnice, skiperima je potrebno obezbediti hranu i piće, a za skipera iz Srbije i prevoz do polazne baze. Skiperi ne učestvuju u troškovima za brod, pa ni u ostavljanju depozita koji je zalog da će se brod vratiti u ispravnom stanju. Depozit ostavlja onaj ko je iznajmio brod za slučaj da neko od putnika svojom nepažnjom ošteti brod, izgubi nešto od opreme, ili probuši pomoćni čamac… a to se mora nadoknaditi.

Cabin Charter – Iznajmljivanje kabine na jedrilici

Jedan od najčeših razloga što mnogi ljubitelji jedrenja ne plove češće ili što još nisu ni bili na jedrenju, je što u svom najbilžem okruženju prijatelja i rodbine, ne mogu da okupe dovoljan broj članova posade da bi sami iznajmili jedrilicu. Za njih je rešenje Cabin Charter, to jest najam kabine na brodu. Pojedine čarter kompanija izdvoje nekoliko većih brodova, uglavnom sa 4 kabine i 4 kupatila, kako bi svi putnici imali iste uslove. Često su to brodovi sa posebnom skiperskom kabinom, tako da putnici imaju maksimalan komfor. Na svim plovilima u centralnom delu nalazi se kuhinja sa dnevnim boravkom i nju koriste svi. Uobičajeno je da se putnici zajednički organizuju oko spremanja obroka i solidarno učestvuju u pranju sudova i održavanju higijena na brodu, jer na ovakvim plovilima nema sobarica. Sve kabine su za dve osobe i to sa jednim spojenim ležajem tako da je poželjno da se ide u paru. Oni koje žele maksimalan komfor mogu uzeti celu kabinu za sebe, ali će je više i platiti. U svakom slučaju najam kabine je pogodan i da utvrdite da li je čarter uopšte za vas. Često se dešava da se na ovakvim putovanjima putnici zbliže i nastave da plove zajedno.

U svakom slučaju koji god vid čartera da se odabere, bilo da sami upravljate ili angažujete skipera, sedam dana može koštati od 250EUR do 850EUR po osobi. A u zavisnosti da li se samostalno hranite na brodu ili u restoranima i ostali troškovi su kao na klasičnom letovanju, ali zato… doživljaj je neuporediv.

Na kraju pomenućemo i jedrenje u grupi. Ne kaže se bez razloga da je bolje od jedrenja, samo jedrenje u dobrom društvu, a to vam omogućava Flotilla Sailing.

Flotilla Sailing – Jedrenje u grupi

Prva samostalna plovidba se nikad ne zaboravlja, a da bi ostala u lepom sećanju doprineće i društvo na brodu. Za one koji imaju prijatelje, kumove ili rođake sličnih afiniteta, okupljanje posade neće predstavljati problem, ali za one koji u svom okruženju nemaju dovoljno kandidata, rešenje je Flotilla Sailing. Pored mogućnosti da popune svoju posadu, plovidba u floti ima i drugih pogodnosti. Neiskusni skiperi mogu da računaju na asistenciju iskusnijih kolega kod manevara koje još nisu uvežbali. Takođe na sastancima skipera saznaće koje sve relevante podatke treba uzeti u obzir kod planiranje dnevne rute kao i praćenje vremenske prognoze i situacije na moru. Upoznaće se sa akvatorijumom i obići potencijalna mesta za sidrenje, sigurne uvale i marine, što će pomoći kod planiranja buduće samostalne plovidbe. Flottila Sailing, može biti i u grupi od samo dva broda, pa sve do šest, sedam, preko tog broja zahteva dodatnu logistiku zbog potrebe za većim brojem mesta za vez, dopuna zaliha… Najpoznatije flotile sa više od deset brodova su Ultima Cup i Beneteau Rally.