+381 63 326540 office@ultimanautica.rs

Jedrenje Grčka – Destinacija Jonsko more

Grčka ima 1400 ostrva, a ako ubrojimo i ona manja njihov broj prelazi 6000, od toga je 227 naseljeno. Jedrenje Grčka ostrva se prostiru na dva mora Egejsko i Jonsko.

Odiseju je trebalo deset godina da oplovi dobar deo Grčkog akvatorijuma, ali on je imao vremena na pretek, danas je uobičajena smena u čarteru sedam dana, a prosečna dnevna ruta je oko 20NM. Zato je dobro imati dovoljno relevantnih informacija kako bi odabrali destinaciju kaja će zadovoljiti vaše zahteve i afinitete.

Kada govorimo o vetrovima u Grčkoj, njihov smer i intenzitet prilično varira od regiona do regiona i uglavnom dominiraju lokalni vetrovi NW i N. Kada duva jugo onda često donosi i loše vreme. Međutim, najpoznatiji su Maltemi koji duvaju na Egejskom moru, a najači su od sredine juna pa sve do sredine septembra. To je severni vetar u rasponu od 4 do 7 Bft. Uvek ih prate i talasi tako da nisu preporučljivi za neiskusne posade i one koji ne podnose najbolje nemirno more.

Zato je u sezoni Maltema najbolje odabrati Jonsko more sa polaznim bazama iz Lefkade, Preveze i Krfa.

Jonsko more – Jug

Polazna baza Lefkada

Akvatorijum oko Lefkade čine neka od najlepših Grčkih ostrva. Tu je i Onazisovo ostrvo Skorpios, a on je makar mogao da bira. Da ne pominjemo Kefaloniju i Zakintos čije su plaže na svim turističkim prospektima Grčke. Ovde nema Maltema i duvaju slični vetrovi kao na Jadranu. Idealana destinacija za porodice i one koji bi da uživaju u kupanju i prelepim uvalama.

Jonsko more – Centar

Polazna baza Preveza

Između Lefkade i Krfa, nalazi se polazna baza Preveza. Lep gradić sa aerodromom, pogodan za obilazak severnog dela sa Krfom i juga prema Lefkadi zahvaljujući pokretnom mostu. Takođe pogodna je za one koji žele da obiđu Krf a hteli bi da izbegnu troškove za trajekt. Mora se računati na jedan deo otvorenog mora gde ume često da bude talasa.

Jonsko more – Sever

Polazna baza Krf

Ostrvo Krf je destinacija sama za sebe i zavređuje 7 dana obilaska. Sam grad je izuzetan sa burnom istorijom a ostrvo obiluje zanimljivostima. Zapadna strana ostrva je na otvorenom moru i treba računati na talase i jači vetar, ali ima sigurnih luka. Nije baš za porodično jedrenje sa decom, ali ima svojih čari.