+381 63 326540 office@ultimanautica.rs

Jedrenje Južni Jadran – Dubrovnik Kotor

Hrvatska ima 1087 otoka i otočića, od toga naseljeno njih 48. Umereni vetrovi i prijatna klima, sređene marine, vrhunski riblji restorani i vino, mesta sa kamenim kućama, šljunkovite uvale i miris borovine…

Za razliku od Grčke, u Hrvatskoj ima veliki broj marina. Sve marine su dobro zaštićene od vetrova, imaju muringe za vez, struju i vodu za brodove, kupatila, toalete, prodavnice. Vez u marinama se naplaćuje i zavisi od dužine broda, u Hrvatskoj je to od 50 do 200 eur. Marine su u Hrvatskoj dobro raspoređene tako da možete da oplovite kompletnu Hrvatsku obalu i ostrva i da se svako veče vežete u drugoj marini. Pored marina, sigurne vezove na pontonima ili uz rivu mogu vam ponuditi i vlasnici restorana. Daće vam vodu i struju, ali vam ne mogu naplatiti, međutim nepisano pravilo je da ostavite nešto para u njihovom restoranu.

Dominantni vetrovi na  Jadranu su Bura, Jugo i Maestral. Vetrovi na Jadranu su uglavnom predvidivi, duvaju umerene jačine, posebno leti, i sve u svemu pogodni su i za manje iskusne jedriličare. Za talase na Jadranu je zadužen Jugo, a najnezgodniji vetar je Bura koji duva na refule. Uz pažljivo praćene prognoze i zahvaljujući dobro raspoređenim  marinama i sigurnim uvalama, na Jadranu ćete retko kad upasti u nepriliku zbog vremenskih uslova. Najčešće ćete uživati uz Maestral, letnji vetar sa severo-zapada, počinje da duva oko 11h da bi popodne počeo polako da opada. Maestral je omiljeni vetar čarteraša. Bura je nešto izražejnija u Kvarneru zahvaljujući blizini Velebita. Vetrovi su tu da bi se jedrilo, potrebno je samo pratiti prognozu i planirate rutu tako da vas ništa ne može iznenaditi

Daćemo vam nekoliko predloga za itinerer iz najpopularnijih polaznih baza na Jadranu. 

Jadransko more – Dubrovački akvatorijum

Polazna baza ACI marina Dubrovnik

Najujžniji jedriličarski region u Hrvatskoj je Dubrovački akvatorijum. Polazna baza je ACI marina u Komolcu. Do nje se stiže automobilom, ili avionom do Tivta, a od skora postoji i avionska linija do Dubrovnika. Kad isplovite iz marine možete birati, da li ćete zapadno ka Elafitskim otocima, Pelješcu i Korčuli, ili nešto južnije ka Mljetu i Lastovu, gde god da krenete neće pogrešiti.

Jadransko more – Boka i Dubrovnik

Polazna baza Kotor

Oploviti Crnu Goru i Hrvatsku u jednoj turi može da bude jako zanimljivo. Postoji obaveza prijavljivanja kada se uplovi u Hrvatske vode, ali osim toga sve ostalo je stvar izbora. Da li ćete ploviti duže i obići Pelješac i Mljet ili se zadržati oko Elefitskih otoka pored Dubrovnika, zavisi od vaših afiniteta. Poseta starom gradu je uvek poseban ugođaj posebno kada stignete jedrilicom.

Jadransko more – Crna Gora

Polazna baza Kotor

Ljubitelj ste crnogorskog primorja, imate tamo prijatelje-rodbinu, želite da letujete gde ste navikli, ali na drugačiji način. Obiđite poznata mesta, kupajte se na omiljenim plažama, a pritom zaboravite na sve ono što vam je kvarilo odmor, gužve na plažama, najam ležaljki, parking, saobraćaj, galamu… na jedrilici uvek imate i vode i struje.