Charter Uvod

Charter - Flota

 

Kako odabrati brod-jedrilicu i kako uopšte izgleda boravak za nekog ko nikada nije bio na jedrenju, predstavlja veliku nepoznanicu. Oni koji su bili na jedrenju, uglavnom nemaju više ovu dilemu i mogu da preskoče ovaj deo i pogledaju listing sa ponudom brodova koji se nalaze u našoj CHARTER FLOTI, a za one koji tek planiraju da otkriju čari jedrenja, na primeru broda Oceanis 40 iz naše Beneteau flote, uz slike i komentare pokušaćemo u nastavku da damo što kompletniju sliku.

Oceanis 40

Predpostavimo da ste sa porodicom ili prijateljima rešili da provedete 7 dana na jedrilici. Osnovno je pitanje konfora i funkcionalnosti. Veličina (dužina) broda utiče na konfor, ali što se tiče funkcionalnosti, svi brodovi koji su u charteru poseduju sve što je potrebno kako bi se boravak na brodu i plovidba odvijali besprekorno.

Bez obzira na veličinu i namenu broda, svi imaju palubu i potpalublje. Na brodovima-jedrilicama o kojima je ovde reč, veći deo dana, a posebno dok se plovi, boravi se na palubi. U potpalublju se nalaze kabine, kuhinja, toaleti..

Prednji deo palube se naziva pramac, a zadnji krma. U zadnjem delu, nalazi se kokpit (može da bude i u sredini) iz koga se upravlja brodom i gde borave putnici u toku plovidbe. Na pramcu je omiljeno mesto za sunčanje i za one koji bi da se izdvoje.

Oceanis 40 kokpitFirst 45

 

 

 

Na Oceanisu 40 u kokpitu se nalaze dva kola kormila (sada sve češći slučaj, ranije je uglavnom korišćeno jedno kolo na sredini kokpita, ali je ovako slobodniji pristup po krmi). Središnji deo zauzima sto koji se tokom plovidbe sklapa. Uglavnom se više koristi nego onaj u potpalublju, osim u situacijama kad vremenski uslovi to ne dozvoljavaju.

 

U letnjim danima kada je jako sunce, hladovinu pravi bimini - pokretna tenda koja je sastavni deo broda. Dok u hladnijim danima, sa prednje strane se postavlja spray hood, koji štiti od vetra i prskanja.
Na taj način uz odgovarajuću odeću i jedrenje u novembru nije neuobičajeno.


Oceanis 40

 

Za ulazak u vodu koriste se stepenice, a posle kupanja možete se i istuširati jer na samoj krmi postoji tuš sa toplom vodom.

Kupanje u skrovitim uvalama kao i sidrenje preko noći, predstavlja jednu od prednosti ovog vida odmora. U tim situacijama za Izlazak na obalu koristi se gumeni čamac koji je obavezni deo svakog broda.

 

 

 

Oceanis 40

 

U potpalublju brodova namenjenih charteru, nalaze se kabine, kuhinja sa trpezarijom, toaleti, spremišta, police... Kuhinja sadrži sve neophodne elemente, šporet, frižider, zamrzivač, sudoperu kao i kompletno posuđe i pribor za predviđeni broj ljudi.

 

 

 

 

 

Oceanis 40


 

Kabine su uglavnom dvokrevetne, imaju dovoljno prostora za dve odrasle osobe uz napomenu da se mora uzeti u obzir da se ipak nalazite na brodu što podrazumeva odgovarajući koncept. Na slici levo je izgled krmene kabine u Oceanisu 40, a na maloj slici je pramčana.

Oc 40_Pramcana kabina

 

 

 

 

Oceanis 40

 


U zavisnosti od veličine broda, mogu biti jedan ili više toaleta. Tuš je u sklopu toaleta. Noviji brodovi poseduju "sivi tank" tako da odvod iz toaleta ne ide direktno u more što omogućava korišćenje i kada je brodo vezan u marini. Tuširanje na brodu podrazumeva racionalno korišćenje vode, ali u svakom slučaju rezervoari su dovoljno veliki i imaju dovoljno zaliha vode za više dana bez potrebe za dopunjavanjem.

 

 

 

Oceanis 40

Ove a i detaljnije informacije o Oceanisu 40 možete videti u brošuri.